liječenje cerebralne paralize novosti

Novosti u liječenju cerebralne paralize

Postoje brojne novosti u ortopedskom pristupu u liječenju djeteta sa cerebralnom paralizom a to je tendencija kao formiranju ortopedskih timova u većim centrima koji su specijalizirani za područje neuroortopedije i imaju na raspolaganju laboratorije za analizu hoda, mogućnost primjene botolinum toksina na više nivoa u terapijske i dijagnostičke svrhe, navedeni timovi mogu izvoditi brojne operacijske zahvate ne jednom djetetu pod istom anestezijom (”multilevel surgery in single anesthesia”) ( slika 1.).

U samoj operacijskoj tehnici postoje novosti u uvođenju novih implantata za osteosintezu kod korekcijskih osteotomija i uvođenju novih implantata u kirurgiji kralježnice koji omogućuju bržu rehabilitaciju (slika 2). Generalno je tendencija kao što kraćoj poslijeoperacijskoj imobilizaciji i ranijoj mobilizaciji. Analiza hoda je omogućila bolji uvid i uvela dodatnu dimenziju ”funkcionalnijeg ”razmišljanja neuroortopeda koji su do tada bili fokusirani na statičke pojmove kontraktura i deformacija, omogućila kvalitetnu prijeoperacijsku obradu na osnovi koje se izrađuje operativni plan, te omogućila i objektivnije poslijeoperacijsko praćenje. Uvođenje novih klasifikacijskih sistema kao što je Gross Motor Function Classification System (GMFCS) donijele je i korist ortopedima. Najvažnije je da operacijsko liječenje cerebralne paralize ne pogoršamo stanje i da djecu sa cerebralnom paralizom ne ”prebacimo” u nižu funkcionalnu kategoriju. U djece sa težim oblicima cerebralne parlaize koji ne hodaju važne su redovite kontrole ortopeda i praćenja stanja kukova i kralježnice jer su kod njih relativno česte kasne subluksacije i luksacije kukova. Citirajući Baseta svako dijete sa cerebralnom paralizom, i drugim neuromuskularnim bolestima i oštećenjima ima ”nenormalan” kuk dok se ne dokaže suprotno. Važno je redovito kontrolirati stanje kukova anteroposteriornim rentgenogramima minimalno jednom godišnje u djece koja ne hodaju. Dr. Igor Šmigovec je prilikom izrade svoje doktorske disertacije dokazao učinkovitost ultrazvučnog probira kukova u djece sa cerebralnom paralizom te se danas ista metoda koristi u praksi I time izbjegava štetno Rendgensko zračenje. Program prevencije kontraktura i subluksacija i luksacija kukova u južnoj Švedskoj je dao dobre rezultate u smanjenju broje spastičnih luksacija kukova. Rano otkrivanje migracije kukova u navedenom program i rana tenotomija mišića oko kuka rezultiralo je smanjenim brojem luksacija u kasnijoj dobi.

Primjena botulinum toksina u općoj anesteziji na više nivoa u kombinaciji sa intezivnom neurorehabilitacijom koja se primjenjuje u nekim centrima ubrzava prohodavnje i omogućava odgađanje operacijskih zahvata za kasniju dob. Botulinum toksin se pokazao korisnim u prijeoperacijskom planiranju jer može simulirati efekt tenotomija i tetivnih produljenja. Davanjem botulin toksina u određene mišiće nekoliko tjedana prije zahvata može štiti mjesto zahvata od nekontroliranog spazma, naprimjer ako premještamo patelu u nižu ili medijalniju poziciju privremeno slabljenje kvadricepsa smanjuje mogućnost avulzija uslijed nekontroliranog spazma. U primjeni ortoza su novosti uvođenje novih lakših i čvršćih materijala, generalna tendencija ka ortozama za hod jer nema dovoljno spoznaja da su noćne korekcijske ortoze učinkovite, korištenje analize hoda u procjeni učinkovitosti ortoza za hod, veća upotreba poslijeoperacijih ortoza umjesto gipsanih povoja.

liječenje cerebralne paralize

Slika 1. Rentgenogrami kukova sedmogodišnje djevojčice sa težim oblikom cerebralne paralize kod koje su zbog teških subluksacija kukova i kontraktura u području kukova i koljena te ekvinusa stopala pod jednom anestezijom učinjena stabilizacija i repozicija kukova osteotomijama femura i zdjelice, učinjene tenotomije aduktora kukova i psoasnih mišića, produljeni medijalni fleksori koljena i aponeurotski elongirani dvoglavi mišići listova.

 

liječenje cerebralne paralize

Slika 2. Rentgenogrami kralježnice jedanaestogodišnje djevojčice s teškim oblikom cerebralne paralize koja je razvila neuromuskularnu skoliozu , vrlo je otežano sjedila i imala je ugrozu respiratornih kapaciteta. Učinjeno je ukočenje kralježnice (spondilodeza) uz učvrščenje novijom generacijom titanskih implanta.

Kontaktirajte nas odmah i dogovorite pregled