Liječenje matičnim stanicama

Terapija matičnim stanicama, poznata i kao regenerativna medicina, potiče reakciju popravljanja oboljelog, disfunkcionalnog ili ozlijeđenog tkiva upotrebom matičnih stanica pacijenta.

Primjena bioloških pomoćnih sredstava u liječenju operativnih i neoperativnih ortopedskih ozljeda sve se više povećava s našim razumijevanjem akutnog i kroničnog procesa cijeljenja mišićno-koštanih ozljeda.

Matične stanice padaju u skupinu nezrelih stanica u ljudskom tijelu koje se mogu transformirati u mnogo različitih vrsta stanica, ovisno o tome kako i gdje ih liječnik primjenjuje. U liječenju koristimo pacijentove matične stanice dobivene posebnim postupcima iz stanica masnog tkiva (najčešće trbušne stijenke, bokova a rjeđe i drugih dijelova tijela) koje liječnik zatim ubrizgava u željeno područje.

Koristimo ih u slučajevima degenerativnih oštećenja (osteoartritis ili artroza hrskavica zglobova, prijelomi kostiju) te akutnih ozljeda koštano-zglobnih i mekih struktura sustava za kretanje (mišići, ligamenti, tetive). Terapija matičnim stanicama u ortopediji postiže odlične rezultate u bržem i uspješnijem cijeljenju koštanih i mekih tkiva, a tako i bržem i kvalitetnijem povratku funkcije.

Terapija matičnim stanicama u ortopediji može se koristiti u liječenju sljedećih stanja:

  • osteoartritis (artroza)
  • prijelomi kostiju
  • ozljede tetiva (istegnuća, puknuća tetive ramena/rotatorne manžete, kronične upale)
  • istegnuća i puknuća ligamenata (koljeno: djelomična ruptura prednje ukrižene sveze, rupture medijalnog i lateralnog kolateralnog ligamenta; gležanj: ruptura prednjeg talofibularnog ligamenta (izaziva nestabilnost gležnja)
  • istegnuća i puknuća mišića
  • sindromi prenaprezanja (sindrom bolnog ramena, teniski i golferski lakat, sindrom škljocavog kuka, hondromalacija patele, skakačko koljeno, sindrom Ahilove tetive, plantarni fasciitis/sindrom bolne pete)

Tko je kandidat, a tko ne?

Terapiju matičnim stanicama nije moguće provoditi u svih bolesnika, uključujući ljude koji se bore s karcinomom, infekcijama i medicinskim stanjima u kojima postoje poremećaji zgrušavanja krvi. U većini ostalih stanja povezanih s gore navedenim problemima terapija matičnim stanicama može biti prihvatljiva alternativa za vas.

Umjesto da prolazite mjesece oporavka nakon invazivnog kirurškog zahvata, terapija matičnim stanicama mogla bi vam pomoći da se riješite uobičajenih ozljeda u samo nekoliko tjedana ili mjeseci. Matične stanice ubrizgane u ciljano područje nastavit će s radom do jedne godine, a mnogim pacijentima nije potrebno višestruko liječenje.

Tijek zahvata

Prije zahvata, dobit ćete lijek protiv bolova, a u nekim slučajevima i tjeskobe. Prilikom uzimanja masnih stanica, možete osjetiti malu nelagodu ili pritisak koji će se u potpunosti smanjiti lijekovima. Dobiveno masno tkivo se zatim stavlja u uređaj za centrifugiranje. Tako dobivene stanice dodatno se filtriraju te se kao konačni proizvod dobivaju visokokvalitetne matične stanice.

Prilikom aplikacije matičnih stanica primit ćete anestetik kako bi procedura prošla što bezbolnije. U većini slučajeva zahvat će biti potpomognut ultrazvučnom „navigacijom“ s ciljem pronalaženja točnog mjesta davanja. Cijeli postupak traje jedan do dva sata.

U mnogim slučajevima terapija matičnim stanicama kombinira se s kondicioniranom plazmom dobivenom iz venske krvi pacijenta. Na taj način dodatno poboljšavamo efekte matičnih stanica primjenom faktora cijeljenja.

Razmislite o ovim prednostima terapije matičnim stanicama za vaše probleme kao učinkovitoj alternativi kirurškom zahvatu.  

Za sve dodatne upite slobodno kontaktirajte naše osoblje i dođite ne pregled gdje možete dobiti i dodatne informacije o ovoj vrsti liječenja koje uvelike može umanjiti vaše tegobe.