Artroskopska operacija ramena

artroskopska operacija ramenaArtroskopska operacija ramena je minimalno invazivan zahvat koji vraća funkciju Vašem ramenu i kao takav predstavlja standard u kirurškom liječenju.

Artroskopska operacija ramena izvodi se ambulantno, što omogućuje odlazak kući isti dan nakon operacije, dok je u pojedinim slučajevima potrebno prenoćiti u Poliklinici. U češće operacije ramena ubrajaju se artroskopske rekonstrukcije tetiva, tzv. rotatorne manžete kao i artroskopske operacije uslijed nestabilnosti ramena.

Navedene operacije zahtijevaju bogato iskustvo kirurga, koje je uz korištenje posebne medicinske opreme i najkvalitetnijeg kirurškog materijala, neophodno za postizanje uspješnog konačnog rezultata. Naš stručnjak za problematiku ramena dr. Danijel Matek, svojim bogatim iskustvom i znanjem omogućit će Vam najvišu razinu zahvata.

Sam operativni zahvat izvodi se kroz nekoliko manjih rezova kože, veličine do 2 cm, kroz koje je moguće u potpunosti prikazati unutrašnjost zgloba ramena. Zglob se vizualizira uz pomoć kamere (artroskopa), a kirurški tim na ekranu prati tijek operacije. Uz pomoć specijalnih instrumenata na taj je način moguće minimalno invazivno liječiti većinu ozljeda i oštećenja. Okolno tkivo ostaje maksimalno pošteđeno što omogućuje brže započinjanje rehabilitacije i povratka funkcije ramena. Estetski rezultat je također znatno prihvatljiviji. U rijetkim slučajevima, potrebno je artroskopsku metodu operacije ramena prevesti u tzv. otvorenu metodu, što uključuje veći operativni rez kako bi se zahvat u potpunosti izveo prema planu.

Oporavak nakon operacije

Nakon popuštanja anestezije, bol koja se javlja kao posljedica operativnog zahvata prolazi kroz nekoliko dana te se može umanjiti primjenom analgetika.
Odmah nakon zahvata postavlja se, radi zaštite operiranog područja, imobilizacija ramena postavljanjem odgovarajuće ortoze. Ponekad se može javiti poslijeoperacijsko krvarenje u područje zgloba, što je povezano s tretiranjem lokalnog stanja. Rješava se postavljenjem drenova, malih cjevčica koje odvode suvišnu tekućinu i krv a vade se sljedećeg dana. Mišićna slabost (atrofija) uobičajena je pojava nakon svih operativnih zahvata pa tako i operacija ramena.

Ovisno o vrsti operativnog zahvata započinje se s različitim protokolima fizikalnih terapija i rehabilitacije. Cilj im je što ranije započeti s povratkom pune funkcije i bezbolnosti operiranog ramena.