Terapija autolognom kondicioniranom plazmom – ACP terapija

Ova terapija također je poznata pod nazivima: biološka terapija, liječenje vlastitim krvnim serumom ili regenerativna terapija

Za kronična oštećenja i pojavu boli u muskuloskeletnom sustavu „zaslužni“ su određeni proteini medijatori. Budući da se na njih može djelovati specifičnim biološkim antagonistima do izražaja dolazi ACP terapija (ili “liječenje vlastitog organizma ili biološko liječenje”): protuupalni i proteinski inhibitori boli se izdvoje iz bolesnikove krvi te se apliciraju u zahvaćeni zglob, puknuti mišić, tetivu i ligament ili uz upalno promijenjeni živac.
Oni zaustavljaju upalu zglobova i živčanih korjenova, pospješuju reparaciju (popravak) zglobne hrskavice i ubrzavaju zacjeljivanje ozljeda mišića, tetiva i ligamenata.
“Liječenje vlastitog organizma” se može preciznije definirati kao autologna terapija. To su metode liječenja kod kojih su tvari i stanice prirodno proizvedene od vlastitih stanica tijela. Zbog toga, takve terapije, najčešće primijenjene lokalno, visoko su efikasne te se izuzetno dobro podnose.
ACP terapija je patentirani pripravak koji mogu aplicirati samo licencirani liječnici.

ACP je „ …metoda koja je u potpunosti biološka i ne koristi ništa drugo osim vlastitih endogenih proteina i faktora cijeljenja…“

ACP terapija uspješno se koristi u liječenju:

  • Degenerativne posttraumatske promjene zglobova
  • Pospješuje (ubrzava) cijeljenje ozljeda mišića
  • Pospješuje (ubrzava) cijeljenje ozljeda tetiva
  • Pospješuje (ubrzava) cijeljenje ozljeda ligamenata
  • Pospješuje (ubrzava) oporavak ozljeda hrskavice
  • Diskus hernije
  • Lumbosihijalgija
  • Upalne promjene korjenova živaca

Tehnika:

Krv se uzima iz vene direktno u specijalnu dvostruku špricu, kojom se smanjuju rizici kontaminacije tijekom pripreme seruma.

Centrifugiranjem se dobiva plazma s koncentriranim krvnim pločicama (trombociti), obogaćena visokom koncentracijom zaštitnih proteina.

Aplikacija dobivene plazme moguća je odmah, te se postupak uobičajeno ponavlja 1x tjedno do ukupno 3 do 5 ubrizgavanja u oboljeli zglob, mišić, tetivu, ligament, okolinu korijena živca ili drugu regiju tijela.