Rekonstrukcija rotatorne manžete ramena

Rekonstrukcija rotatorne manžete ramenaRotatorna manžeta skupni je naziv za tetive 4 mišića koji se nalaze u području ramena (supraspinatus, infraspinatus, subskapularis i teres minor). Funkcija im je izvođenje kretnji u ramenu te aktivna stabilizacija ramena. Oštećenje tetiva rotatorne manžete najčešće nastaje u starijim dobnim skupinama (65+) kao posljedica degenerativnih procesa (trošenja). U mlađih osoba uobičajeno nastaje kao posljedica velike traume (pad, udarac, naglo dizanje velikih tereta). Bolesnici se u pravilu žale na jaku bol te nemogućnost izvođenja određenih kretnji, ponajviše odmicanja ruke od tijela.

Operativni zahvat rekonstrukcije rotatorne manžete ramena se u pravilu izvodi artroskopskom tehnikom, fiksacijom „otkinute“ tetive na svoje mjesto na glavi nadlaktične kosti.

Oporavak nakon operacije

Nakon popuštanja anestezije, bol koja se javlja kao posljedica operativnog zahvata prolazi kroz nekoliko dana te se može umanjiti primjenom analgetika.
Odmah nakon zahvata postavlja se, radi zaštite operiranog područja, imobilizacija ramena postavljanjem odgovarajuće ortoze. Ponekad se može javiti poslijeoperacijsko krvarenje u područje zgloba, što je povezano s tretiranjem lokalnog stanja. Rješava se postavljenjem drenova, malih cjevčica koje odvode suvišnu tekućinu i krv a vade se sljedećeg dana. Mišićna slabost (atrofija) uobičajena je pojava nakon svih operativnih zahvata pa tako i operacija ramena.

Ovisno o vrsti operativnog zahvata započinje se s različitim protokolima fizikalnih terapija i rehabilitacije. Cilj im je što ranije započeti s povratkom pune funkcije i bezbolnosti operiranog ramena.