Artroskopska stabilizacija ramena

artroskopska stabilizacija ramenaArtroskopska stabilizacija ramena je minimalno invazivan zahvat koji provodi dr Matek, stručnjak za problematiku ramena s bogatim znanjem i iskustvom.

Veliki opseg kretnji izuzetno je koristan u obavljanju glavne funkcije ramena – dovođenju ruke i šake u položaj pogodan za obavljanje određenih poslova. No, da bi rame bilo u toj mjeri pokretljivo izgubila se druga kvaliteta – stabilnost. Prema literaturi oko 45% svih luksacija zglobova odnosi se na rameni zglob, a od toga 85% se radi o prednjoj nestabilnosti.
Osim kliničkog pregleda nužno je učiniti i dobru slikovnu obradu – UZV, RTG, MR – na kojoj se mogu pronaći oštećenja i ozljede ligamenata i hrskavica, uobičajene prilikom višestrukih iščašenja.

Liječenje nestabilnosti je u početku konzervativno (fizikalna terapija, lijekovi), no pravo i trajno rješenje uglavnom se postiže operativnim zahvatom – artroskopskom stabilizacijom ramena.

Rehabilitacija nakon zahvata sastoji se od 4 tjedna nošenja ortoze uz vježbe lakta i ručnog zgloba. Nakon toga započinje se s intenzivnim vježbama povećanja opsega kretnji i jačanja mišića ramenog obruča, lopatice i nadlaktice. Puna aktivnost, kontaktni sport bez ograničenja, uobičajeno se postiže oko 3-4 mjeseca nakon operacije.