Artroskopska toaleta ramena i subakromijalna dekompresija

Minimalno invazivne operativne tehnike koje, uz nekoliko malih rezova i pomoć kamere te posebnih instrumenata, značajno skraćuju vrijeme oporavka, izvode se puno preciznije i brže vraćaju funkciju ramena.

Subakromijalna dekompresija i artroskopska toaleta ramena postupci su liječenja stanja zvanog ‘subakromijalni impingement’, također poznatog kao subakromijalni sindrom sraza. Akromion je medicinski termin za vanjski rub lopatice, a subakromijalni impingement stanje koje nastaje kao posljedica „sudaranja“ akromiona i glave nadlaktične kosti prilikom podizanja ruke do razine ili iznad razine ramena. Sraz (sudar, impingement) koji nastaje u tom slučaju razvija se od akutnih upalnih promjena tetiva, preko stanja kronično promijenih tetiva (tendinoze) do krajnjeg stadija u kojem dolazi do djelomičnih ili potpunih ruptura (puknuća) tetiva rotatorne manžete. Prilikom razvoja subakromijalnog sindroma sraza u pravilo dolazi i do oštećenja (prenaprezanja, iritacije) burze – anatomske strukture kojoj je funkcija smanjenja trenja prilikom kretnji u ramenom zglobu. Impingement sindrom u početku se pokušava riješiti analgeticima, izmjenom ili ograničenjem aktivnosti, fizioterapijom i injekcijama kortikosteroida, hijaluronske kiseline, kondicionirane vlastite krvne plazme i lokalnom primjenom matičnih stanica. Ako su simptomi teški i ne nestaju, moraju se razmotriti kirurške mogućnosti.

Tko je kandidat, a tko ne?

‘Subakromijalni impingement’ u pravilu je posljedica ponavljajućih pokreta ramenima, posebice podizanjem i radom ruku iznad razine glave. Više je razloga zbog kojih do toga dolazi. Slabost muskulature ramenog obruča, problematika vratne kralježnice, nasljedno manji subakromijalni prostor, kao i promjene samog tetivnog tkiva koje dolazi s godinama određene skupine bolesnika čini podložnijima sindromu sraza.

Osobe sa zakrivljenim akromionom ili značajnim subakromijalnim koštanim izraslinama kandidati su za operativnu subakromijalna dekompresiju ukoliko se sljedeći tretmani nisu pokazali učinkovitima:

  • mirovanje, izbjegavanje provokacijskih kretnji
  • hladni oblozi – led
  • protuupalni lijekovi
  • fizikalna terapija
  • injekcije kortikosteroida, hijaluronske kiseline, krvne plazme, matičnih stanica

Možemo reći da su i subakromijalna dekompresija i artroskopska toaleta ramena namijenjene i mladim i starijim osobama koje pate od bolova u ramenu a konzervativno liječenje nije dalo rezultata.

Artroskopska toaleta ramena i tijek zahvata

Minimalno invazivna operacija kod koje ortoped uvodi kameru u zglob kroz kožni rez (portal) veličine oko 1 centimetra kako bi vidio unutrašnjost zgloba i moguća oštećenja elemenata koji sačinjavaju zglob (hrskavica, labrum, ligamenti, tetive). Prema potrebi se može učiniti i više portala iste veličine te se na taj način uvode artroskopski instrumenti potrebni za izvođenje zahvata (hvatalice, škarice, grickalice, motorizirani instrumenti itd.). Budući je prikaz slike za vrijeme zahvata uvećan, operacija je vrlo precizna.

Subakromijalna dekompresija i tijek zahvata

Operacija kod koje ortoped uvodi kameru u prostor iznad zgloba (iznad tetiva rotatorne manžete, a ispod akromiona). Prethodno se uvijek učini i detaljan pregled samog zgloba ramena. Kod nekih ljudi akromion može imati blaže zaobljen oblik ili završavati s izbočenjem prema tetivama rotatorne manžete. Pri podizanju ruke iznad glave, tetive rotatorne manžete mogu biti pritisnute između akromiona i glave nadlaktične kosti zbog čega dolazi do oštećenja i mehaničke upale koju je moguće liječiti analgeticima i fizikalnom terapijom. U slučaju napredovanja tegoba moguć je razvoj oštećenja do stupnja degeneracije te djelomične ili potpune rupture tetive. U slučaju kada fizikalna terapija i analgetici ne pomažu, ovim minimalno invazivnih zahvatom se kroz dva do tri portala izbrusi višak kosti akromiona i tako oslobodi više prostora za tetivu. Dijagnoza koja je se postavlja je subakromijalni sindrom sraza tj. subakromijalni impingement.

Vrijeme oporavka

Vrijeme oporavka nakon operacije drugačiji je za svakog pacijenta, ali u većini slučajeva vidi se veliko poboljšanje (smanjenje bolova i poboljšanje funkcije) već nakon nekoliko dana, pa do 6 do 8 tjedana nakon samog zahvata kada u većine pacijenata liječenje i završava.

U usporedbi s pacijentima koji idu na operaciju otvorene dekompresije, artroskopska toaleta ramena karakterizirana je s manje bolova i bržim napredovanjem oporavka u početnim danima.

Rehabilitacija je zahtjevna, potrebno je započeti što ranije, a uključuje vježbe jačanja i istezanja muskulature ramenog obruča, mišića i tetiva rotatorne manžete te muskulature lopatica, uz vođenje stručnjaka fizioterapije Poliklinike TERAPIJA. Važnost provođenja fizikalnih terapija te višemjesečno samostalno i svakodnevno vježbanje kod kuće vrlo je bitno kako bi liječenje bilo u potpunosti uspješno.