Artroskopija koljena

Artroskopija koljena je kirurška procedura na zglobu, za koju se kaže da je operacija bez otvaranja zgloba zbog čega je uobičajeno potreban puno kraći oporavak nego kod klasične operacije. Najčešće su potrebna samo dva mala reza od otprilike 5 mm; kroz prvi uvodimo malu kameru s izvorom svjetla a kroz drugi specijalan instrument.

Artroskopija koljena danas se smatra “zlatnim standardom”, dakle procedurom koja se izvodi u velikoj većini slučajeva i ima sve prednosti nad otvorenim operativnih zahvatom u rješavanju ozljeda i oštećenja hrskavice, meniska i ukriženih sveza (križnih ligamenata).

Uobičajeno se obavlja u sklopu dnevne bolnice, osim u slučaju medicinskih indikacija kada je potrebno da pacijent provede noć pod nadzorom.

Procedura se izvodi u regionalnoj anesteziji, što znači da je pacijent budan i može komunicirati s liječnikom.

Oporavak nakon artroskopije koljena

Nakon zahvata, vrijeme oporavka je skraćeno za čak nekoliko mjeseci u usporedbi na klasičnu “otvorenu operaciju” zahvaljujući činjenici da zglob nije otvaran i manje tkiva je oštećeno.

U nastavku je primjer preporuka pacijentu nakon artroskopije koljena. Ovo je samo informacija o tijeku oporavka, jer svaki naš pacijent dobiva detaljnu individualnu preporuku.

Dan nakon operacije:

Nakon što popusti lokalna anestezija, moći ćete ustati i pažljivo hodati uz pomoć 2 podlakatne štake. Preporučujemo uzeti terapiju za bol.

Prvi tjedan nakon operacije:

Nogu čim više držati na povišenom, jer kad god je spuštena počet će oticati. Do kraja prvog tjedna postoperativni bolovi značajno će se smanjiti. Hladni oblozi (led), lijekovi protiv bolova i za smanjenje upale su standardni dio liječenja. Također, uobičajeno je započeti vježbe održavanja tonusa i jačanja muskulature natkoljenica, kao i što ranijeg postizanja punog ispružanja (ekstenzije) i savijanja (fleksije) koljena.

Drugi tjedan nakon operacije:

Nastavite čim više držati nogu na povišenom. Šećite kraće udaljenosti, ali čim dođete kući ili u ured svakako stavite nogu na povišeno. Ako vaš posao zahtijeva cjelodnevno stajanje, moglo bi proći i mjesec dana prije nego što ćete se moći vratiti na radno mjesto. Vježbe jačanja natkoljene muskulature sada se već izvode bez znatnijih ograničenja, uz stručno vodstvo i pomoć našeg fizioterapeuta.

Kome se preporučuje?

Zbog relativno kratkog oporavka, mlađi aktivni pacijenti i sportaši uglavnom se odlučuju na ovu kiruršku proceduru.

Neke od tegoba i bolesti koje uspješno rješavamo artroskopijom koljena:

  • ozljede meniska
  • ozljede prednje i stražnje ukrižene sveze
  • upalne promjene zgloba koljena koje nisu izazvane bakterijama (artritisi, sinovitisi)
  • stanja nakon prijeloma u području zgloba koljena (toaleta koljena)
  • artrofibroza
  • infekcije zgloba koje se ne mogu liječiti antibiotikom, već je potrebna kirurška intervencija (ispiranje, lavaža)

U slučajevima teškog artitisa zgloba koljena, aktivnih infekcija ili nekih drugih medicinskih stanja pacijentima ne preporučujemo artroskopiju gležnja. Zato posebnu pozornost pridajemo predoperativnom razgovoru s našim liječnicima.