Hijaluronska kiselina

Viskosuplementacija – hijaluronska kiselina

Viskosuplementacija hijaluronskom kiselinomje učestala metoda liječenja oštećenja hrskavice (osteoartritis, artroza) koljena, ramena, kuka i gležnja. Kliničke studije nedvosmisleno su pokazale efikasnost ovog liječenja osobito u kombinaciji s provođenjem procedura fizikalne terapije.

Funkcija hijaluronske kiseline je “podmazivanje” zgloba, odnosno  omogućavanje nesmetanog kontakta dviju zglobnih površina. Aplikacijom hijaluronske kiseline oporavlja se izgubljena funkcija sinovijalne tekućine u unutrašnjosti zgloba, ublažavaju se upalni procesi i smanjuje napredovanje daljnjih degeneracija.

Hijaluronska kiselina – čuvar vaših zglobova!

Liječenje hijaluronskom kiselinom može prolongirati potrebu operacijskog liječenja što je vrlo značajno kod mlađih pacijenata kod kojih bi najvjerojatnije bio potreban revizijski zahvat kasnije tijekom života. Odgoda operacije vrlo je bitna i u pacijenata s potencijalno ugrožavajućim internističkim oboljenjima kao i u starijih bolesnika koji, neovisno o uzroku, nisu motivirani za operacijsko liječenje.

Važna je i nakon sportskih ozljeda i ortopedskih operacija jer smanjuje opterećenje zgloba i bolove te ubrzava oporavak. Davanje hijaluronske kiseline posebno je važno za starije pacijente, koji zbog bolova u zglobovima često uzimaju lijekove u obliku nesteroidnih antiinflamatornih lijekova kao što su diklofenak/voltaren, ibuprofen i drugi, a koji mogu imati ozbiljne nuspojave poput krvarenja iz probavnog trakta ili oštećenja bubrega. Injekcije hijaluronske kiseline značajno smanjuju ili u potpunosti uklanjaju bolte prestaje potreba za uzimanjem ovih lijekova ili se njihova upotreba značajno smanjuje.

Jako je važan odabir hijaluronske kiseline. Klinička istraživanja dokazala su da hijaluronska kiselina visoke molekularne težine ima veću efikasnost i duže trajanje efekta, stoga našoj Poliklinici koristimo Hyalubrix.

Kako izgleda tretman hijaluronskom kiselinom?

Liječnik aplicira hijaluronsku kiselinu u odgovarajući zglob (kuk, koljeno, gležanj) prema potrebi i pod kontrolom ultrazvuka kako bi preparat došao direktno na mjesto oštećenja zgloba. Tretman traje kratko, svega nekoliko minuta.

Kod nekih pacijenata prvi pozitivni učinci uočavaju se odmah po primanju injekcije, a obično se olakšanje tegoba razvija kroz vrijeme da bi se kroz otprilike 5 tjedana postigao pun učinak.