Spuštena stopala i promjene nogu u trudnoći

Spuštena stopala i promjene nogu u trudnoći

Tijekom trudnoće povećanje tjelesne težine u kombinaciji s promjenom načina hoda dovodi do povećanog opterećenja na koljena, potkoljenice, gležnjeve i stopala.

Trudnoća izaziva različite promjene u tijelu žene, a neke od vrlo čestih pritužbi su bol u stopalima, oticanje stopala i pojava spuštenih stopala.
Tijekom trudnoće povećanje tjelesne težine u kombinaciji s promjenom načina hoda dovodi do povećanog opterećenja na koljena, potkoljenice, gležnjeve i stopala. Pritisak maternice na velike vene u području zdjelice imaju za posljedicu oticanje nogu i stopala (edem) te pojavu proširenih vena.

Prema rezultatima posljednjih istraživanja, u oko 60 – 70 posto trudnica može se primijetiti povećanje stopala – u širinu i dužinu. Promjene mogu biti od zanemariva 2 mm pa do jednog centimetra u dužini. Takve promjene objašnjavaju se porastom hormona relaksina, zbog čega dolazi do popuštanja ligamenata, tetiva, mišića te ostalih „mekih“ struktura stopala.
Znakovi upozorenja su osjećaj da im je obuća tijesna, zamor i bolovi u stopalima i nakon kraćeg stajanja, stvaranje edema i pojava grčeva. Stopalo pod opterećenjem tada gubi svoj prirodni oblik te se povećava u dužinu i širinu.
U tom procesu dolazi i do pojave prekomjerne pronacije (spuštanje uzdužnog svoda stopala, hod po unutrašnjoj strani stopala), plantarnog fascitisa (napinjanja potpornih struktura tabana), metatarzalgije (bolova u kostima donožja) i drugih sindroma prenaprezanja stopala. Veći rizik od tegoba imaju žene koje su i ranije imale spuštena stopala uz spuštene poprečne (prednje) svodove. Nažalost, neke od tih promjena mogu biti i trajne.

Upravo zbog svega toga vrlo je važno za sve trudnice saznati što više o zdravlju ali i liječenju stopala kako bi tih devet mjeseci, pa i kasnije godine, proteklo sa što manje tegoba.

Potrebno je redovito vježbati – masaže, vježbe istezanja i jačanja stopala i potkoljenica, čime „pumpate“ suvišnu tekućinu iz donjih dijelova tijela. Tako se održava tonus mišića i poboljšava cirkulacija.
Redovitim vježbanjem poboljšavate ukupno zdravlje, a smatra se da je u trudnica osobito zdravo hodanje i plivanje, a u ranim fazama trudnoće i vožnja bicikla. Edem u stopalima može se smanjiti podizanjem nogu na povišeno što je češće moguće.
Ako morate sjediti duže vrijeme, u uredu ili automobilu, napravite redovite stanke u kojima ćete „protegnuti“ noge.

Potrebno je uzimati puno tekućine, jesti uravnoteženu prehranu i izbjegavati (pre)slanu hranu jer ona uzrokuje zadržavanje vode.
Treba izbjegavati dugo stajanje i hodanje bez pravilne obuće, a osobito bosonogi. Preporučuje se nositi ortopedske uloške koji su napravljeni prema individualnom otisku stopala. Obuća mora biti udobna, dovoljno široka, ali i čvrsta da pruža dodatnu potporu i apsorbira udarce pri hodu.
Nošenje prikladne obuće i redovito vježbanje katkada je potrebno provoditi i do godinu dana nakon porođaja, sve dok se tjelesna težina i hormonski status ne vrate na stanje prije trudnoće.

tekst objavljen na pitajmamu.hr