Neoperacijsko liječenje hernije diska

Neoperacijsko liječenje hernije diska

Hernija diska

je promjena koja uslijed jačeg opterećenja na kralježnicu dovodi do ispupčenja diska između dva kralješka. Hernija diska može nastati na svim dijelovima kralježnice: cervikalnoj, torakalnoj i lumbalnoj. Ponekad se javlja već i u mlađoj životnoj dobi, a posebno su joj sklone osobe koje se više naprežu, poput sportaša ili radnika koji rade teži fizički posao.

Neoperacijsko liječenje hernije diska

Hernija diska uobičajeno se liječi lijekovima i fizikalnom terapijom (konzervativno), a samo kod težih slučajeva operativnim zahvatom. U Hrvatskoj je dostupna i nova metoda liječenja za pacijente kojima konzervativno liječenje ne pomaže. Ova nova, minimalno invazivna metoda liječenja je neoperacijska i izvodi se putem injekcije specijalnog gela DISCOGEL ® kroz kožu u sam oštećeni disk. Posebno je pogodna za pacijente sa hernijom diska kojima ne pomažu lijekovi niti fizikalna terapija, nego i dalje trpe bolove. Također je pogodna i za pacijente koji nisu kandidati za klasični operativni zahvat ili ga ne žele. Proceduru sa DISCOGEL ®-om izvodi liječnik specijalist za kralježnicu i minimalno invazivne zahvate. U svijetu ovu proceduru izvode različiti specijalisti (ortopedi, fizijatri, spinalni kirurzi i dr.).

Neoperacijsko liječenje hernije diska

A: Hernija diska sa pritiskom na korijene živca. B: Ubrizgavanje DiscoGela® unutar nucleus pulposusa kroz anulus fibrosus prolabiranog diska. C: Početno stezanje nucleus pulposusa i hernije diska te djelomično oslobođenje korijena živaca i smanjenje boli. D: Cjelokupna retrakcija prolapsa diska, povartak u normalno stanje i prestanak pritiska na živce

Liječenje DISCOGEL ®-om
Discogel injektiranje

Ova metoda neoperacijskog izlječenja hernije diska ima vrlo visoku stopu uspjeha (od 75 do 90%) kod jednostavnih hernija koje nisu komplicirane i koje nisu uzrokovane stenozom spinalnog kanala i sl. Nakon procedure nema stvaranja ožiljka i ne dolazi do oštećenja okolnog tkiva kao kod klasične operacije. Na liječenom disku više se ne pojavljuje isti problem i on ostaje očuvan tijekom cijelog životnog vijeka čime se održava stabilnost kralježnice.
Prednosti primjene DISCOGEL ®:

  • Bezbolni neoperativni zahvat uz lokalnu anesteziju u trajanju od 20 do 40 minuta.
  • Zahvat se izbodi ambulantno, nema potrebe za ležanjem u bolnici.
  • Liječnik primjenjuje gel tankom iglom, uz preciznu RTG kontrolu ubrizgavanja.
  • Pacijent odlazi kući 1 do 2 sata nakon procedure i oslobađa se dugotrajnih neugodnih bolova.
  • Bez operativnog reza, bez ožiljka, bez oštećenja mišića i okolnih struktura.
  • Brži oporavak i manje rizika u odnosu na klasičnu operaciju.
  • Bez zabilježenih recidiva; disk ostaje očuvan tijekom životnog vijeka i ne narušava se stabilnost kralježnice.
  • Financijski povoljnije rješenje od klasične operacije.

Poliklinika TERAPIJA jedna je od prvih privatnih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj koja koristi navedenu terapiju za liječenje hernije diska s visokim postotkom izlječenja.

Dogovorite pregled već danas i riješite se boli u leđima!